Namaz ve Dua



Elhamdülillah Ramazan’ın bereketi ile rabbimizin huzuruna daha çok çıkıyor, Kur’an okuyup dua ediyoruz. Gündüzleri O’nun rızası için oruçlu geçirirken geceleri teravih ile rabbimizle buluşuyoruz.

Namazlarımızın her rekatında rabbimizden niyazda bulunuyoruz. Ondan istiyor ve ona sığınıyoruz.


Namazlarımızda hangi duaları yapıyoruz? Rabbimizden neleri istiyoruz?


Rabbimiz Ankebut suresinde şöyle buyuruyor:

“Namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir.”[1]


Bu ayet-i kerimenin tefsirini müfessirlerimiz detaylıca yapmışlar. Allah teala onlardan razı olsun. Ancak ben bu yazımda bu tefsirlerin bir yönünü, sadece namazda yaptığımız dualar vesilesiyle Allah tealanın bizleri kötülükten ve çirkin işlerden korumasını ele alacağım.


5 Vakit namaz kılan bir kimse günde 40 rekat namaz kılmış olur. Kişi diğer nafile namazlarla bu sayıyı daha da artırabilir. Biz 40 rekat üzerinden hesaplayacak olursak bir kişi günde en az 40 defa Fatiha okur. Bir o kadar diğer surelerden okur. Günahlarının dökülüp temizlenmesine vesile olan zikirleri rükûda ve secdede yapar. Rabbine en yakın olduğu o ana(secdeye) erişince günahları dökülüverir. Namazı bitirirken ise çeşitli dualar yapar ve huzurdan ayrılır.


Bunu her gün günde 5 vakit yani sürekli yapar Mümin. Peki yapmış olduğu duaların bilincinde olsa, özellikle uzun teravih namazlarında bu duaları içselleştirerek yapsa daha güzel olmaz mı?


Fatiha suresi ile başlayalım. Peygamber efendimiz(sav) şöyle buyuruyor:


“Fatihasız namaz olmaz.”[2]


Kendisi okunmadan namaz olmaması Fatiha’nın önemini kavramak için yeterli olsa gerek. Her namazda okuduğumuz Fatiha suresi anlıyor muyuz? Mealen hızlıca okuyup geçilecek bir sure değildir Fatiha. İmam Razi 32 ciltlik tefsirinin 1 cildinin tamamını Fatiha suresine ayırmıştır. Üzerine bu kadar düşünülen tefekkür edilen ve sayfalarca tefsiri yazılan bu sure-i kerime için burada sadece öneminden bahsedebiliriz ki ona dahi ilmimiz yetmez. En azından her gün okuduğumuz bu surenin mealen de olsa manasını bilmekte birçok fayda var. Özellikle Fatiha suresinin şöyle kısaca tefsirine bakmak isteyenler için Hasan Tahsin Feyizli hocanın Feyzul Furkan isimli kısa tefsirli mealini tavsiye ediyorum. Android ve IOS için uygulması mevcut olduğu gibi tarayıcınızdan da okuyabilirsiniz.


Mealen Fatiha suresini ele alacak olursak:


1. Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla

2. Hamd(in övme ve övülmenin her türlüsü), âlemlerin (tek) Rabbi olan Allah’adır.

3. (O) Rahmân’dır (dünyada bütün yaratıklara bol merhamet edendir), Rahîm’dir (âhirette yalnız mü’minlere acıyıp mağfiret edecek olandır).

4. Din gününün (âhirette hesap ve karşılık görme gününün) mâliki/hükümrânıdır.

5. (Ey Rabbimiz!) Yalnız sana (ibâdet ve itaatle) kulluk eder ve (her hal ve ihtiyacımızda) ancak senden medet umar/yardım dileriz.

6. Bizi doğru yola (İslâm’a) ilet (İslâm ile yaşat).

7. Kendilerine (lütfundan) nimet verdiğin kimselerin yoluna (ilet); [4/69] (emirlerine âsi olmuş ve) gazaba uğramışların ve sapıtanların değil (Yâ Rabbi). (Âmin…)[3]


Yukarıda da belirttiğim üzere sadece Fatiha suresindeki dua kısmına değineceğim. Surede geçen ilk dua:


 “Bizi doğru yola ilet. Hem saptığımız yanlış yollardan bizi aslolan o yola ilet. Hem de ayaklarımızı o dosdoğru yol üzere sabit kıl. Bizi İslam ile yaşat!”


Ayrıca bu öyle güzel bir yol ki bu yoldan Allah teala’nın kendilerine nimet verdiği, lütfettiği kimseler geçiyor sadece bu yoldan. Allah teala’nın nimet verdiği kimseler kimdir peki? Bunu da yine Kur’an’ı Kerim’den öğreniyoruz rabbimiz Nisa suresinde şöyle buyuruyor:


“Kim Allah’a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddîklarla, şehidlerle ve salih birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır.”[4]


Yani, “Ya rabbi bizleri peygamberlere, sıddıklara, şehitlere ve salih kimselere arkadaş kıl. Cennette bizleri komşu eyle!” diye dua ediyoruz. Hem de her gün 40 defa.


İkinci dua kısmında ise, “Aman Yarabbi! Bizleri senin gazabına uğrayan(özelde Yahudiler) ve sapıtan(özelde Hristiyanlar) kimselerden eyleme. Bizleri sakın onlara benzetme.” diye dua ediyoruz.


Anti parantez olarak belirtmeden geçemeyeceğim. Ne acıdır ki bedenen döndüğümüz kıblemiz kabe olsa da hayat tarzı olarak kıblemiz batı olmuş, kılık kıyafetimiz batı, sevdiğimiz, takip ettiğimiz kimseler batılı veya onlar gibi yaşayan kimseler olmuş. Bize ait ne varsa yitirmişiz. Aman yarabbi sakın onlara benzetme derken dilimiz, kalbimiz bedenimiz ne istediğimizden gafil kalmış. 

Namazda yaptığımız bir başka dua ise “Rabbena duaları”. Huzurdan ayrılırken son isteklerimiz neler:


“Allah’ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik ver. Bizi cehennem azabından koru.”


“Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!”


Şimdi her namazında böyle dua eden bir kimseyle etmeyen kimse hiçbir olur mu? Elbette, kılınan namazlar, yapılan bu dualar kişiyi kötülüklerden ve hayasızlıktan alıkoyar. Dünyada ve ahirette saadet nasip eder.


Son olarak, bizlerin bu dünyaya imtihan edilmek için gönderildiği hepimizin malumudur. Ebedi olan ahireti bırakın dünyalık işler için bile insanın bir şeyi elde etmesi için onu istemesi gayret etmesi gerekiyor. Ahiret içinse amellerimiz az, çabamız yetersiz, günahlarımız ise haddinden fazla…


Kişi amelleri ile ulaşamadığı yere niyetiyle talebiyle ulaşır bazen. Peygamber efendimiz(sav) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor:


“Allah, altmış yıl ömür verdiği kişinin mazeret gösterme imkânını ortadan kaldırmıştır.”[5]


Bu hadis-i şerifin sadece konumuzla ilgili şu kısmına değineceğim.


60 yıl yaşayan ve 5 vakit namazını kılan bir kimse ömründe yaklaşık olarak 4 milyon Fatiha okur. Yani 4 milyon kez Allah teala’dan cenneti isteyip cehennemden sığınır. 4 milyon kez peygamber efendimize ve diğer tüm peygamberlere komşu olmayı talep eder. 4 milyon kez şehit olmayı, 4 milyon kez salih bir kimse olmayı cenab-ı hakk’tan niyaz eder. Israrla, gece gündüz…


Ne demiş büyüklerimiz:


“Israrla çalana kapı açılır.”


Rabbim kendilerine kapının açıldığı kullardan olmayı nasip eylesin.

Selam ve dua ile.

5 Ramazan 1445
15.03.2024

 

 



[1] Ankebut 45

[2] Buhârî, 1422: I, 151

[4] Nisa 69

[5] Buhârî, Rikak 5

*

إرسال تعليق (0)
أحدث أقدم